Eind januari kwamen uit het hele land metsel- en bouwdocenten naar de jaarlijkse KNB-studiedag ‘Baksteengevels: toekomst, heden en verleden’. In het Delftse Vakwerkhuis werden zij geïnformeerd over verduurzaming, digitalisering, robotisering, lesstofontwikkeling en historisch erfgoed.
Ewald van Hal van KNB presenteerde Zilveren Troffel Gouden Verleden. Deze bijzondere KNB-uitgave werpt een blik op 67 jaar KNB Metselkampioenschappen en markeert de afsluiting van een icoon onder de beroepenwedstrijden.
Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Ed Zeelt die bij zeker 22 edities hielp met de organisatie en communicatie. Benadrukt werd dat KNB het vakonderwijs en de werving van metselaars in spé blijft ondersteunen.
Michiel van Hunen van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed liet een indrukwekkende collage zien van metselwerkarchitectuur door de eeuwen heen. Zo werd aanschouwelijk dat het materiaal zich moeiteloos voegt naar vrijwel elke architectuurstijl. Tegelijk was het een ode aan het vakmanschap van ontwerpers en metselaars.
Henk van Ginkel van Platform BWI (koepel VMBO bouwonderwijs) bracht het laatste nieuws en toonde een sneak preview van de nieuwe lesmodule Bijzonder metselwerk. Waaronder de animatie van het werkproces bij het metselen van een strek (latei). De docenten werden uitgedaagd
Victor Albers van KNB-lid Vandersanden liet zien hoe maatschappelijke uitdagingen zijn vertaald naar de bedrijfsmissie en -visie. Met als resultaat aansprekende innovaties rond digitalisering en robotisering. Getoond werd de kwaliteitsborging bij de productie en montage van baksteenstrips. Waarbij strips met hoge snelheid op een individueel gecontroleerde wijze worden verlijmd. Benadrukt werkt dat dit geen concurrentie is voor de vakman, gezien de vergrijzing en het tekort aan metselaars.
Raimond Nuvelstijn van KNB benoemde de verduurzamingseisen vanuit de overheid, zie leidend zijn de bouwketen en dus ook de bouwkeramische industrie. Bouwkeramiek heeft een uitstekende milieuprestatie, maar die moet daarom nog beter. In het bijzonder de CO2-emissie. Met proces- en productinnovatie worden grote stappen gezet. Het is belangrijk dat de bouwketen en het onderwijs deze ontwikkeling kent en omarmt. Zodat de vakmens van de toekomst regulier metselwerk kan maken én nieuwe producten en systemen kan verwerken.
Koen Mulder van TU Delft leidde de groep met aanstekelijk enthousiasme over ‘zijn’ Faculteit Bouwkunde en ‘zijn’ Delft. Fraai vakwerk, opmerkelijke details, oude en nieuwe architectuur vormden een inspirerend geheel. De groep luisterde aandachtig, stelde vragen en sprak met een drankje nog lang na.
KNB draagt met de studiedag bij aan de bevordering van kennisontwikkeling en -overdracht vanuit de industrie naar de beroepspraktijk.