De finalewerkstukken zijn bekend! De twaalf deelnemers metselen samen zes werkstukken die ontworpen zijn door studenten Bouwkunde aan de TU-Delft. Na de finale worden de werkstukken geschonken aan de gastheer van het NK Metselen, Bouwmensen Zuid-West. Op deze manier krijgen de werkstukken een permanente en maatschappelijke functie, een echte win-win situatie! De zes objecten zijn allemaal anders en hebben een eigen tekening.
Ode aan de klassieke bakstenen muur
Steef Meijer, Carsten Smink en Max van den Berg zijn drie enthousiaste studenten bouwkunde aan de TU Delft. Zij vertellen over het door hen ontworpen finalewerkstuk van het NK Metselen 2017.
"In ons ontwerp voor de zitmeubels staat de klassieke bakstenen muur centraal. Een bakstenen muur is namelijk niet zomaar een stapeling van stenen. Uit het gebruikte metselverband ontleent de muur zijn stabiliteit en uit de keuze in verband, steen en voeg volgt schoonheid. Een bakstenen muur is daarom een prachtig voorbeeld van de integratie van functionaliteit en esthetiek. De muur is het uitgangspunt voor ons ontwerp geworden. Ieder object bestaat uit een hoge en een lage muur, die in elkaar grijpen. Een van de twee is hierbij op zithoogte ontworpen zodat de objecten als zitmeubel kunnen dienen."
Combinatie van twee metselverbanden
"Door verschillende metselverbanden te gebruiken tonen we de verscheidenheid aan mogelijkheden van metselwerk. Van Koen Mulder* hebben we veel geleerd over de mogelijkheden van baksteen. Zo kwamen we op het idee om een combinatie van twee verbanden toe te passen: het Noors kettingverband en het koppenverband. De hogere muur in ieder object is aan de ene kant opgebouwd uit een Noors kettingverband en aan de andere kant uit een koppenverband. Wanneer je deze metselverbanden over elkaar heen legt, vallen de koppen in het Noors kettingverband samen met de stenen in het koppenverband. Om deze relatie te benadrukken, drukken we op die plaatsen de steen door en versterken we daarmee de samenwerking tussen de verbanden. Een bijkomend effect is dat er meer reliƫf en schaduw in het vlak ontstaat dat de aandacht van de toeschouwers trekt. De lagere muur in ieder object bestaat volledig uit een Noors kettingverband om de horizontaliteit van dit onderdeel te versterken."
Gevarieerde compositie
"Ieder object heeft een beperkt volume. Dat is omwille van de maakbaarheid en de beschikbare metseltijd. Door de objecten echter tactisch ten opzichte van elkaar te plaatsen en de plek waar de muren in elkaar grijpen steeds te verschuiven, ontstaat er een gevarieerde compositie."
*Koen Mulder is docent aan de Technische Universiteit Delft, architect en bouwtechnoloog. Hij is schrijver van het metselwerkboek 'Het zinderend oppervlak', een standaardwerk over metselverbanden. Onder zijn leiding zijn aanstormende architecten door middel van een ontwerpwedstrijd aan het werk gezet om een prachtig en maakbaar ontwerp te maken voor het NK Metselen 2017.