60e Nationaal Kampioenschap Metselen en 10e Nationaal Kampioenschap Voegen
In 2012 organiseerde KNB voor de 60e keer het Nationaal Kampioenschap Metselen en voor de 10e keer het Nationaal Kampioenschap Voegen. Een dubbeljubileum dus! Het was dan ook een grote eer, dat Koningin Beatrix een werkbezoek bracht aan de finale in Barneveld, bij school De Meerwaarde. De Koningin sprak met wedstrijddeelnemers, docenten bouwtechniek en vertegenwoordigers van betrokken sectoren.
- Bekijk het bezoek van de Koningin (Youtube)
Jubileumboek 60 jaar Kunst met Troffel en Voegspijker
Ter gelegenheid van het 60e Nationale Metselkampioenschap en het 10e Nationale Voegkampioenschap verscheen het boek 60 jaar Kunst met Troffel en Voegspijker. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Koningin Beatrix door Dick Tommel, voorzitter van KNB.
- Voor bestellen of downloaden van de publicatie, klik hier
Winnaars metselwedstrijden 2012
De 'Zilveren Troffel' ging naar Robin van Hoof (l) uit Gemert. Hij is leerling van het Commanderij College in Gemert.
De 'Zilveren Voegspijker', werd uitgereikt aan Twan van de Heijden (r) uit Hoogeloon. Hij is leerling van BGA-Nederland in Boxtel en werkt bij voegbedrijf Van Beurden & De Gevel BV in Oirschot.
De prijzen werden uitgereikt door mevrouw drs. Jeanette Noordijk, plv. directeur generaal Ministerie van OCW.
Bekijk meer foto's van de Metselwedstrijden 2012
Opdracht finale werkstuk
Het ontwerp bestaat uit twaalf verschillende meubels en twaalf parkelementen. De meubels hebben hetzelfde gemetselde onderstel met een betonnen zitting in de kleur van de gekozen steen. De rugleuning en de armleuningen verschillen per meubel, maar lopen in een vloeiende lijn van meubel naar meubel in elkaar over. De meubels gaan zo een duidelijke interactie met elkaar aan. Ze zijn aan elkaar geschakeld als losse dominostenen die een aaneengesloten ketting vormen. Er ontstaat een gezamenlijk kunstwerk, opgebouwd uit twaalf verschillende meubels. Ieder ontwerp heeft verschillende zitplekken. Grotere en kleinere plekken, breed en smal, diep en ondiep. Daarnaast ontstaan er plekken tussen de meubels, tussen twee smalle plekken of twee ondiepe plekken.
Er is gekozen voor een zwarte handvormsteen met een donkere voeg. Het wordt een strak metselwerk om het ambacht en het vakmanschap van de leerlingen goed tot hun recht te laten komen.